Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Mogen mijn familie en vriendjes op bezoekkomen als ik blijf slapen in het ziekenhuis?
Je ouders mogen de hele dag bij je blijven. Er mag altijd 1 ouder/verzorger blijven slapen. De rest van het bezoek is welkom van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 20.00 uur. Dit moeten ze wel met je ouders overleggen.
Kun je ook spelen in het ziekenhuis?
Het ziekenhuis heeft vaak speelkamers en leuke dingen om te doen. Je kunt boeken lezen, tekenen of zelfs films kijken. Vraag gerust aan de verpleegsters wat er te doen is.
Moet ik in het ziekenhuis blijven slapen?
Soms is het nodig om een nachtje in het ziekenhuis te blijven als de dokters extra goed voor je willen zorgen. Maar als het niet nodig is, mag je gewoon weer naar huis.
Mag ik mijn favoriete knuffel of speelgoed meenemen naar het ziekenhuis?
Ja, zeker! Je mag je knuffel of speelgoed meenemen als je dat fijn vindt.
Waarom moet ik soms een prik krijgen? Doet dat pijn?
Soms hebben dokters extra hulp nodig om je beter te maken, en daarvoor gebruiken ze een prik. Het kan een beetje prikken, maar het duurt maar heel kort. De meeste kinderen zeggen dat het minder erg is dan ze dachten!
Wat gebeurt er als ik naar de dokter in het ziekenhuis moet?
De dokter praat met je en doet misschien wat onderzoeken om te begrijpen wat er aan de hand is. De dokter stelt je ook vragen over hoe je je voelt.
Waarom moet ik naar het ziekenhuis?
Soms hebben we hulp nodig als we ziek zijn of iets niet helemaal goed voelt in ons lichaam. In het ziekenhuis werken dokters en verpleegsters die je kunnen helpen weer beter te worden.
Operatie
Hoelang moet ik blijven na de operatie?
De dokter vertelt je wanneer je naar huis mag. Het ligt eraan hoe het met jou gaat. Iedereen in het ziekenhuis doet zijn best om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk naar huis kan gaan. Als de dokter vindt dat jij je goed genoeg voelt, dan mag je naar huis.
Hoelang duurt een operatie?
Sommige operatie duren heel kort, bijvoorbeeld een paar minuten. En sommige operatie kunnen uren duren. De dokter vertelt je van tevoren hoelang jouw operatie ongeveer duurt.
Mogen mijn ouders bij mij blijven tijdens de operatie?
Ja, je mag je ouders zien voor de operatie en ze zijn er wanneer je weer wakker wordt.
Ben ik na de operatie weer beter?
Na de operatie ben je nog heel moe. Dus je moet even rustig aan doen om beter te worden. Soms heb je misschien nog een beetje pijn.
Mag ik mijn knuffel meenemen naar de operatiekamer?
Ja, je mag vaak een knuffel meenemen als je dat fijn vindt.
Doet een operatie pijn?
Tijdens de operatie voel je geen pijn. Je slaapt heel diep zodat je helemaal niets voelt.
Waarom word ik geopereerd?
Een operatie kan nodig zijn om jouw lichaam beter te maken, zoals bijvoorbeeld een gebroken bot of het weghalen van iets dat er niet hoort.
Onderzoek
Mogen mijn ouders bij mij blijven tijdens het onderzoek?
Je ouders blijven bij jou tijdens het onderzoek.
Hoelang duurt een onderzoek?
De meeste onderzoeken duren niet lang, meestal slechts een paar minuten. Het kan wel zijn dat je nog even in het ziekenhuis moet wachten totdat je aan je buurt bent. Neem bijvoorbeeld je favoriete speelgoed mee zodat het wachten minder lang duurt.
Mag ik mijn knuffel meenemen naar het onderzoek?
Ja, je mag vaak een knuffel meenemen als je dat fijn vindt.
Wat gebeurt er tijdens een onderzoek?
Tijdens een onderzoek wordt bijvoorbeeld naar je hart en longen geluisterd, of worden er wat testjes gedaan om te controleren hoe sterk je spieren zijn. Het doet geen pijn, en je mag altijd vragen stellen.
Is een onderzoek eng?
Absoluut niet! De mensen in het ziekenhuis zijn er om voor je te zorgen en ervoor te zorgen dat je je goed voelt. Ze zullen alles uitleggen en ervoor zorgen dat je je comfortabel voelt.
Wat is een onderzoek?
Tijdens een onderzoek doen de dokters speciale testjes om te kijken hoe het met jouw gezondheid gaat. Het kan helpen om te ontdekken hoe sterk en gezond je bent. Maar ook als je je bijvoorbeeld niet goed voelt, dan kan het helpen om jou uiteindelijk beter te maken.